Rijkdom gaat toch over meer dan geld

Over een paar dagen slapen wij op straat in Amstelveen

Vlak voor de Covid crisis vluchtte ik uit Cambodia terug naar Amstelveen. Ik liet mijn Cambodjaanse vrouw en kind daar achter om hier eerst werk te vinden. Ik ben van beroep fotograaf, maar snap natuurlijk heel goed dat hier nu weinig werk in te vinden is. Ik ben er misschien ook te lang uit geweest en het duurt even voordat ik mijn oude contacten weer kan zien. De Covid maatregelen helpen hier natuurlijk niet bij.

Inmiddels heb ik baantjes gehad in het ziekenhuis om patiënten rond te rijden en werk ik voor de GGD om vaccin afspraken te maken. Het verdiend niet veel, maar het was gelukkig genoeg om mijn vrouw en kind hier ook naar toe te laten komen. Ik mocht tijdelijk in het huis van een vriend van mij verblijven en tot zo ver leek alles goed te gaan om hier weer een bestaansrecht op te bouwen. Ik ben immers Nederlander en je geboorteland trekt toch altijd het hardst aan je. 

Het ging ons goed tot de vriend van mij vertelde dat hij zijn huis zelf weer nodig had. Want hoe vind je binnen 3 weken een betaalbare woning in Amstelveen? Een belletje naar de gemeente leverde niets anders op dan verontwaardiging en zelfs een traantje. We werden overgelaten aan ons lot en ondanks dat mijn kleine nog geen 3 jaar is, mogen we bij gebrek aan beter op straat slapen. 

Vanwege jarenlange verblijf in Cambodja heb ik hier nog maar weinig vrienden. Mijn ouders leven niet meer en vanwege mijn lage inkomen kan ik ook niet terecht in de particuliere huursector. We kunnen dus letterlijk geen kant op. 

Voor een rijke gemeente zoals Amstelveen klinkt het eigenlijk te belachelijk voor woorden. Als je geld hebt kan hier bijna alles, maar als je van bijna niets moet rondkomen, ziet de gemeente je niet staan. Ik ben ten einde raad, maar heb wel voor hetere vuren gestaan. Ik hoop van harte dat een partij zoals AVA na de volgende verkiezingen werk maakt van de soms schrijnende gevallen zoals ik met mijn gezin. 

Het zijn van een rijke gemeente zou toch over meer moeten gaan dan de huizenprijzen en het gemiddelde inkomen. Mijn hele leven heb ik gereisd en daar waar ik echte rijkdom tegenkwam, zag ik mensen die voor elkaar zorgde. Of ze nu veel of weinig geld hadden speelde daar geen rol in. Het ging deze mensen om zorgzaamheid voor elkaar.    


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief