AVA en duurzaamheid
In het verkiezingsprogramma staat uiteraard ook een paragraaf over hoe wij tegen duurzaamheid aankijken. Niet vanuit een theoretische benadering, maar pragmatisch en positief kritisch.
Je kan namelijk zoals andere partijen doen, zaken theoretisch oppakken en in allerlei aannames geloven. Interessant, maar het blijven aannames. Natuurlijk is het een gegeven dat we iets met ons klimaat moeten. Kijk naar de veranderingen de afgelopen jaren: hete zomers, veel regen, regelmatig stormen over ons heen.
Terecht heeft het gemeentebestuur zich daarom ingespannen om op plaatselijk niveau te doen wat kan. Bijvoorbeeld door werk te maken aan vergroening van de stad om het effect van zware regenbuien te beteugelen. Wij zijn daar ook groot voorstander van.
Zonne- en windenergie
Waar we niet zo warm voor kunnen lopen is de tsunami van buitenproportionele windmolens en het aanleggen van zonnevelden. Beide vormen van windenergie en zonne-energie maken een forse inbreuk op ons kwetsbare landschap. Nou valt dat in Amstelveen wel mee. Hoge windmolens mogen niet worden gebouwd vanwege de luchtvaartwetgeving. En grote zonnevelden staan ook niet direct voor de deur. Maar op termijn wel, een fors deel van de Noorder Legmeerpolder staat daarvoor gereserveerd. Wij blijven dat zonde van dat stukje landschap, direct grenzend aan de Bovenkerkerpolder vinden. Als je zonneschermen aanlegt, doe dat dan vooral op daken, en parkeerterreinen.
Energietransitie
We gaan er niet over en we mogen er bijna niet over praten – want lijkt een taboe – maar veel van de maatregelen die nu worden genomen tot 2030 en 2040 zijn waarschijnlijk tijdelijke. Wees niet verbaasd dat de komende 10 tot 20 jaar zal blijken dat we een meer bestendige en daadwerkelijke oplossing voor onze energietransitie nodig hebben. Dan kan waterstof toepassing of nieuwe kernenergiecentrales niet meer worden uitgesloten.
Kosten
Die energietransitie brengt forse kosten met zich mee voor burgers en bedrijven. Als je daarvoor draagvlak wil krijgen, is het essentieel dat kosten door iedereen kunnen worden betaald. Met alleen subsidies lukt dat dus niet, want een fors deel van de kosten moet je toch zelf betalen. Zeker voor onze oudere inwoners met een eigen woning is dat een behoorlijke zorg. Daarmee moet wat gebeuren. Overigens zijn wij van mening dat de ontwikkeling van beleid voor de energietransitie tot heden vooral het domein is van bestuurders, ambtenaren en experts. En dat beleid is niet makkelijk te doorgronden.
Helderheid voor iedereen
Dat kan toch niet? Wij vinden dat inwoners en bedrijven op een heldere en duidelijke manier meer bij de besluitvorming moeten worden betrokken, zodat ze weten waar het om gaat, wat ze in hun portemonnee gaan voelen.
Ben Westendorp, kandidaat gemeenteraad voor Actief voor Amstelveen