Blog: Van testcentrum naar besmettingscentrum!

19/11/2020

Woensdagavond kwamen AVA, BBA en CDA in touw tegen de coronatestlocatie in het Stadshart. Actief voor Amstelveen had een motie voorbereid om meer te weten te komen over de achtergronden van het besluit tot vestiging van de testlocatie. En vooral ook haar bezorgdheid daarover te ventileren. Inmiddels zijn veel reacties van verontruste inwoners op de vestiging van een commerciële Corona- testlocatie ontvangen.

Actief voor Amstelveen is van mening dat door dit testcentrum bewust mogelijk zieke mensen naar deze locatie worden gelokt. Deze lopen dan her en der langs het winkelende publiek en het is nog maar de vraag of zij hun verantwoordelijkheid nemen bij een positieve test, in quarantaine gaan of zich gewoon mengen tussen het winkelende publiek, in de rij van het pinapparaat of in de lift van de parkeergarage. Het gebruik van deze locatie voor dit doel is niet te begrijpen als je kijkt naar de maatregelen die  juist de winkeliers en horecabedrijven op het Stadshart hebben genomen om besmettingen te voorkomen.

AVA vindt dat een testcentrum niet een besmettingscentrum moet worden. Conclusie dus:  het Stadshart is geen goede plek voor dat testcentrum. Maar ook niet in andere winkelgebieden! En er moet worden voorkomen dat lege winkelpanden als pop-uplocatie voor dergelijke doeleinden worden gebruikt.

Evenals de andere twee fracties kreeg AVA de gelegenheid om daarover mondelinge vragen te stellen.

Tot veler verbazing en ontsteltenis werd deze kwestie door burgemeester Tjapko Poppens koeltjes en met een juridisch betoog naar de prullenmand verwezen: het testcentrum kan volgens het bestemmingsplan en de gemeente kan verder niets doen.

Terzijde, blijkbaar was de gemeente niet tijdig en volledig op de hoogte van de komst van CoronatestWest, getuige de reactie van burgemeester Tjapko Poppens in het programma “Amstelveen Spreekt” op maandagavond jl.  Of moeten we concluderen dat er binnen de gemeentelijke organisatie langs elkaar heen wordt gewerkt?

Maar hoe dan ook, ongelooflijk deze reactie van onze burgervader! Hoe is het mogelijk dat de gemeente hier niets tegen kan doen. Elk weldenkend bestuur in Nederland maakt in situaties als deze een afweging over: wat zijn de belangen, wat zijn de risico's, wat kunnen we doen en waar kunnen we invloed uitoefenen om de zaak anders te draaien.

Kennelijk niet in Amstelveen. Amstelveen je laat je hier van je slechtste kant laten zien!

Ben Westendorp, Actief voor Amstelveen

Andere nieuwsberichten

Fractievoorzitter Michel Becker van AVA zal dit bij de komende raadsvergadering bij het agendapunt “ Wijziging Reglement van orde van de gemeenteraad”, door middel van een amendement, trachten af te...
AVA heeft in de gemeenteraad het initiatief genomen om uit de lokale media impasse te komen. Gesteund door D66, VVD, PdvA, GroenLinks en CDA heeft Michel Becker daarvoor een motie ingediend. AVA...
Actief voor Amstelveen heeft met Eigen Haard gesproken over klachten met langdurige schimmel- en vochtproblemen. Ook is gesproken over de communicatie tussen huurders en eigen Haard. Door een...
Afgelopen week werden bewoners in de buurt opgeschrikt door de presentatie die een projectontwikkelaar gaf over de bouw van een nieuw appartementencomplex op die plek. Er ontstond terecht...