Kunst kent vele vormen, dus ook graffiti en street art

Kunst kent vele vormen, dus ook graffiti en street art

Graffiti en street art zijn inmiddels tot een ware kunstvorm verheven. We hebben het dan niet over die vandalen die het nodig vinden om met een zwarte spuitbus een paar letters op een muur te kalken. Het gaat hier over echte vaak hele kleurrijke kunstwerken. 

De meest beroemde graffiti kunstenaar is Banksy. Hoewel, niemand weet wie hij echt is en dus kun je ook niet over een beroemdheid spraken, maar zijn werk is wel wereldwijd bekend.

Zelfs in Amstelveen wordt het werk van Banksy door jong en oud gewaardeerd. Maar er zijn ook andere zeer getalenteerde graffiti kunstenaars die graag hun steentje bijdragen aan Amstelveen. De vraag is alleen of de gemeente Amstelveen dit wel wil. Zijn de wethouders en is de burgemeester wel toe aan een voor hun nieuwe kunstvorm. 

In Amsterdam Noord staan tientallen containers met de meest prachtige street art en voor de Corona maatregelen trok deze plek mensen vanuit heel Nederland. Amstelveen is nog niet zo ver. Die moet het doen met inmiddels oude meesters zoals Karel Appel en Corneille. Kunstenaars die hun tijd ver vooruit waren, maar die de jeugd niets meer zegt.

Het zou Amstelveen opfleuren als er wel geïnvesteerd wordt in toonaangevende street art. Bijvoorbeeld op een van de nieuwe metrostations, of zo’n reusachtig kunstwerk betonnen muren rondom het stadshart. Wat ook mooi zou zijn, is een meesterwerk op een van de flats langs de A9. Die verbreding kost zoveel (meerprijs nog niet meegenomen) dat een kunstwerk van een moderne street art artiest er ook nog wel bij moet kunnen. 

Vraag Banksy om een werk te maken in Amstelveen

Het allermooist zou natuurlijk een openbare oproep zijn aan Banksy. Amstelveen betaald de ticket (waar hij ook vandaan moet komen) en overige onkosten en hij of zij mag zelf een plek uitkiezen waar zijn werk terecht komt. Geen restricties, maar wel onder 1 voorwaarde: Als het werk af is, maakt hij of zij bekend wie hij is. Wedden dat alleen die oproep in een landelijk dagblad al wereldnieuws wordt?  

Met dit soort ideeën willen wij als AVA Next, de jongerenbeweging in Amstelveen de stad verjongen. Heb jij ook leuke ideeen? Sluit je dan aan en neem contact op.    


Praat mee

1 reactie

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief