Leeftijd is maar een getal bij Knarrenhof

Leeftijd is slechts een nummer voor het Knarrenhof

Amstelveen telt 30.000 inwoners boven de 55 plus. Nog even en een groot deel hiervan komt terecht in een van de 11 verpleeg-, of verzorgingstehuizen. Naast het feit dat er in Amstelveen maar plek is voor iets meer dan 573 bewoners, is dit vooruitzicht voor veel ouderen een nachtmerrie.  

Je moet soms namelijk na decennia je oude vertrouwde huisje, dat overladen is met herinneringen, verlaten. Daarnaast kom je tussen vele onbekende lotgenoten te wonen en wordt je afgesloten van de samenleving. In het beste geval breng je de dagen achter de sjoelbak door, in afwachting tot de kinderen of kleinkinderen op feestdagen weer eens langskomen. 

Gelukkig zijn er voor ouderen die geloven dat leeftijd maar een nummer is, hele mooie alternatieven. Het Knarrenhof in Gouda is zo’n alternatief voor een verpleeg-, of verzorgingstehuis, want daar leeft jong en oud met elkaar samen.

Samenwonen in je eigen huisje

In Amstelveen zijn 39% van de bewoners alleenstaand. Dit betreft jongeren, maar vooral veel ouderen. Juist voor deze groep kan een verpleeg-, of verzorgingstehuis betekenen dat ze het contact met een aantal van hun sociale contacten verliezen en vereenzamen.    

Hoe mooi zou het zijn als je semi-zelfstandig kunt wonen in een omgeving waar je je buren kent, sociale activiteiten op kunt zoeken en waar jouw kennis en kunde voor anderen van pas kan komen? Dit is hoe het Knarrenhof is ingericht. Het is namelijk een concept waar je woont met veel privacy en toch de voordelen hebt van samenwonen. 

Knarrenhof is er voor alle leeftijden.

De gemiddelde leeftijd op Knarrenhof is 60 jaar, maar de leeftijden lopen erg uiteen. De jongste bewoner is 20 en de oudste is 90 jaar. Maar een ding hebben ze gemeen; ze helpen elkaar allemaal graag. 

De hulp varieert van boodschappen doen en voor iemand koken tot helpen met belastingformulieren en het repareren van auto’s. Iedereen zet zijn of haar talent in voor een ander en dat maakt dat er veel minder reguliere zorg of hulp nodig is. Dit scheelt niet alleen schaarse arbeidskrachten, maar scheelt ook aanzienlijk in de kosten.  

Heeft Amstelveen ook behoefte aan een Knarrenhof?

Amstelveen is een gemeente met relatief veel senioren. Dit wordt in combinatie met de vergrijzing een probleem qua capaciteit van de huidige verpleeg-, en verzorgingstehuizen. Hoe fijn zou het daarom zijn als de gemeente tijdig het initiatief neemt om een samenleef gemeenschap zoals het Knarrenhof te onderzoeken. 

Laat de gemeente kijken of er in Amstelveen behoefte en plek is om een soortgelijk initiatief neer te zetten? Dit kan indien er behoefte en plek is door de gemeente Amstelveen zelf gedaan worden of ze kunnen het Knarrenhof helpen om zich ook hier te vestigen. Want als je tijdig op toekomstige problemen anticipeert kun je deze voorkomen en politiek hoeft echt niet alleen korte termijn beleid te zijn.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief