Meer diversiteit qua horeca en uitgaansgelegenheden in Amstelveen

Meer diversiteit qua horeca en uitgaansgelegenheden in Amstelveen

Je bent 18 en wilt gezellig een avondje op stap met je vrienden of vriendinnen. Waar ga je heen? Precies, niet naar Amstelveen. Dat komt omdat Amstelveen van oudsher gezien wordt als de groene longen van Amsterdam. Het park waar je leuk kunt wandelen, maar een beetje lawaai en plezier niet gezocht moet worden in het uitgaansleven. Amstelveen is rustig en kalm en als het aan de gemeente ligt, moet dat ook zo blijven. Maar wij als AVA zien dat een beetje anders. 

Amstelveen heeft 3.2 horecagelegenheden per 1000 inwoners. Als je dit vergelijkt met 8.7 horecagelegenheden per 1000 inwoners in Amsterdam, heeft Amstelveen het nakijken. In Amsterdam kun je dansen, eten, een kroegentocht houden of kiezen uit een van de honderden terrasjes. Van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht bruist het er van de gezelligheid terwijl Amstelveen vanaf 10 uur ‘s avond een spookstad lijkt. 

De laatste club is afgelopen jaar gesloten en zelfs de avondwinkel sloot al jaren geleden zijn deuren. Het is alsof Amstelveen tegen de jeugd zegt: “blijf ‘s avonds maar lekker binnen of rot op naar Amsterdam, want wij willen rust”.

AVA Next wil hier de komende jaren verandering in aanbrengen. Meer diversiteit qua horeca en uitgaansgelegenheden is daarom een van de speerpunten. 

Op zoek naar een geschikte locatie en ondernemers voor een nieuwe club in Amstelveen

AVA Next, de jongerenvereniging van Amstelveen gaat daarom op zoek naar locaties die geschikt zouden kunnen zijn om een nachtclub te kunnen openen. Daarnaast gaan ze in gesprek met clubs in Amsterdam die mogelijk interesse zouden kunnen hebben om in Amstelveen een club te openen. 

De lokale Amstelveense partij AVA zal er binnen de gemeente op aandringen om een vergunning af te geven voor deze mogelijke nachtclub, want de jeugd kan het wel willen en de initiatiefnemers kunnen het wel willen, maar de gemeente moet er wel aan mee willen werken. 

Binnen 2 jaar eerste festival in Amstelveen

Natuurlijk moet het niet alleen bij een club blijven. Amstelveen is omringt door weilanden die ideaal zijn om grote festivals te organiseren. Ook de infrastructuur in Amstelveen is dankzij de aanleg van de nieuwe metrolijn ideaal om grote festivals te organiseren. AVA Next droomt ervan om festivals zoals Pinkpop, Loveland of Lowlands te bewegen om binnen 2 jaar hun festival in Amstelveen te houden. 

Dit zorgt niet alleen voor verjonging in amstelveen, maar is ook een boost voor de lokale horeca en de hotels. 

AVA Next gaat daarom in gesprek met de organisatoren van dit soort festivals, maar denkt ook aan het zelf organiseren van een groot evenement. De ambities liggen hoog, maar als we niets doen zal Amstelveen steeds minder aantrekkelijk worden voor de jeugd volgens voorzitter van AVA Next Jesse Jansen.

Voorlichting lokale horeca over behoefte jongeren

Met 3,2 horecagelegenheden per duizend inwoners zouden jongeren in principe voldoende keuze moeten hebben als ze een avondje uit willen. Maar het is niet alleen het aantal dat er voor de jeugd toe doet. Het gaat er ook om wat de horecagelegenheden aanbieden.   

Jongeren zitten niet allemaal te wachten op een pint bier met spareribs of een terrasje op het winkelcentrum. Het is vaak een combinatie van soort muziek, soort eten en drinken en soort publiek die een bepaalde horecagelegenheid aantrekt. 

Door verschillende enquêtes te houden onder jongeren kan AVA Next de lokale horeca ondernemers adviseren over waar de jeugd behoefte aan heeft. Het blijft natuurlijk aan de ondernemer zelf om hier iets mee te doen, maar vaak ontbreekt nu de kennis om op de jeugd in te spelen.   


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief