Druppeltjes

04/06/2020 Duurzaamheid

Jubelende verhalen recent op AmstelveenZ over de kennelijk inspirerende samenwerking tussen CDA, BBA en D66.

Wat is er aan de hand?

Partijen besloten via een motie in de gemeenteraad de handen ineen te slaan en iets bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Feitelijk: het promoten van plaatsing van zonnepanelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om via samenwerkings constructies gebruik te maken van zonne- energie.

Bijvoorbeeld: als je niet zelf zonnepanelen op de rijtjeshuis wil/kan maken , maar de buren wel, dan zou je met die buren kunnen afspreken een energie van hen af te nemen. Tuurlijk tegen betaling. En als dat zo gaan werken dan levert dat wel wat op. Daarnaast voorkomt het ook nog dat het elektriciteitsnet belast wordt als we allemaal individueel zouden overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Want elk voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk.

Hoe dan ook, mooie gedachte, elk zonnepaneel is er één. En Actief voor Amstelveen heeft daarom de motie ook van harte ondersteund.

Maar, om nou staan te jubelen alsof Amstelveen leading wordt in het oplossen van klimaatproblemen. En dat je landelijk gezien het Klimaatakkoord 2040 met dit soort maatregelen gaat halen? Nee hoor,  allemaal utopie, wishful thinking!

Er zal heel wat anders moeten gebeuren wil je het klimaatakkoord realiseren. Zonnepanelen en windturbines zijn slechts druppeltjes op de gloeiende plaat. Moeten we dan niet druppelen? Ja, natuurlijk wel, zolang we daardoor echter maar geen andere onherstelbare zaken laten gebeuren. Zoals het volplempen van ons landschap met zogenaamde zonnevelden en windturbines. Dat is zoiets als het vervangen van de ene vervuiling met de andere. Dat wil je toch niet in Amstelveen en in de rest van Nederland.

Wat willen we wel? Dat het hoog tijd wordt om eens na te denken over realistische duurzaamheidsmaatregelen.

Het klimaatakkoord zoals dat er nu ligt is achterhaald! Deskundigen zijn het daar wel zo’n beetje over eens op dit moment. De overheden in Nederland moeten gaan omdenken. Denken aan alternatieven als gebruik van waterstof en kernenergie. Pas dan ga je het het klimaat verbeteren!

Andere nieuwsberichten

Vanwege het gevaar tot besmetting met het Corona-virus worden mensen opgeroepen maatregelen na te leven zoals o.a. de 1,5 meter afstand, handen wassen etc. Helaas zijn er risicogroepen en kwetsbare...
AVA heeft schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders gesteld over ventilatie van de scholen in Amstelveen. Ondanks het landelijke beleid betreffende onderwijsinstellingen en adviezen door...
De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van...
Het Amsterdamse Bos is toe aan een grote opknapbeurt. Daarvoor is een nieuw ‘Bosplan’ opgesteld, waarover tot 30 juli kan worden ingesproken. Hoewel Amstelveners veel in het bos komen, heeft de...