Amstelveen bouwt nieuwe huizen, maar vergeet de starters

Amstelveen bouwt nieuwe huizen, maar vergeet de starters

Er is een woningtekort in Amstelveen en die is net als de rest van Nederland groot. Maar wie heeft de meeste behoefte aan woningen en welke strategie hanteer je als het gaat om het bouwen van huizen? 

Inmiddels is de wachttijd voor een sociale huurwoning in Amstelveen nog steeds meer dan 16 jaar. Dat is ver boven het Nederlandse gemiddelde van 5 tot 6 jaar. Waar Amstelveen onder leiding van de VVD en de D66 op inzet, is de bouw van woningen in het middeldure en hogere segment. Is dat wel handig en welk idee zit daar achter?

Doorstroming zou zorgen voor meer sociale huurwoningen

Er was ooit een idee binnen de haagse politiek, dat doorstroming wordt bevordert door de bouw van woningen in het middeldure en hogere segment. Dat ondanks een gestage groei van de bevolking dit plan nooit gewerkt heeft doet helaas geen afbreuk af aan de voortzetting hiervan. Een plan is een plan, dus voeren we het ondanks gebrek aan feiten en resultaat wel uit zal de lokale politiek wel denken. Helaas, het werkt niet.

De woningnood gaat namelijk niet om doorstromen, maar ten eerste om instromen. De huidige politiek haalt hiermee ogenschijnlijk het doel, de middelen en de hulpmiddelen door elkaar. 

Je wilt meer betaalbare koop en huurwoningen voor starters en dit bereiken door de bouw van onbetaalbare woningen klinkt leuk in theorie, maar werkt in praktijk voor geen meter. Men heeft geen urgentie om duurder te wonen. Woningen moeten betaalbaar worden!

Hoe verdien je geld als projectontwikkelaar?

Projectontwikkelaars die huizen bouwen zijn ondernemers en willen veel geld verdienen. Ze doen het op een enkeling na echt niet om de woningnood op te lossen. Dat is juist hun verdienmodel. Hoe meer woningnood, hoe meer ze kunnen vragen voor hun projecten. Neem het hun eens kwalijk! Aan ondernemen zitten risico’s verbonden en die risico’s dek je af met rendement. Menigeen zou het zelf niet anders doen als er geen alternatief geboden wordt. 

Veel kleine huisjes zou misschien wel hetzelfde kunnen verdienen als een paar grote huizen. Maar helaas werkt ook daar het door het landelijk ingestelde belastingstelsel voor dit soort woningen ook niet in mee. Het worden dus duurdere huizen die door de (lokale) overheid in de media verkocht worden als doorstroomwoningen. 

Woonproject De Scheg wordt onbetaalbaar 

Binnenkort start het woonproject de Scheg in de bovenkerkerpolder. 800 nieuwe woningen, dus sowieso een druppel op de gloeiende plaat. Terwijl de projectontwikkelaars binnen lopen, rennen de Amstelveners weg. Het wordt namelijk onbetaalbaar voor een starter die hier is opgegroeid en al zijn familie en vrienden hier heeft wonen. 

Het woonproject de Scheg, waar 1300 huur-, en koopwoningen is gericht op het middeldure- en hogere segment. Wederom onbereikbaar voor starters. De goedkoopste woning wordt nu al geschat op €.310.000. Daarnaast komen er minimaal (Lees; waarschijnlijk maximaal) 50 woningen met een maximale huur van €.951.= per maand. Sociale huurwoningen van maximaal €.752.33 zijn niet opgenomen in het plan. 

Wat kan de gemeente Amstelveen doen om starters te helpen?

Een ontmoedigingsbeleid voor gehaaide, maar vaak ook kundige projectontwikkelaars om geld te verdienen is lastig. Daarnaast kun je jezelf afvragen waarom je geen geld mag verdienen als je daarom ook nog eens de starters in nood helpt. Maar kan het ook anders? Het antwoordt is JA. 

  • Wooncorporatie Eigen Haard kan sommige van haar sociale huurwoningen aan haar huurders verkopen. Met dit geld kan zij nieuwe sociale huur-, en of sociale koopwoningen bouwen. 
  • Met de beoogde afschaffing van de Verhuurdersheffing (dat is een landelijke boete voor elke sociale huurwoning die een wooncorporatie bouwt), komen er miljoenen beschikbaar voor sociale woningbouw, doe er dan ook wat mee. 
  • De gemeente kan zelf een Wooncoöperatie oprichten. Creëer een bouw- & woonfonds  waarmee grond en leegstaande gebouwen gekocht kunnen worden en nieuwbouw of verbouw gerealiseerd kan worden. Hierdoor kunnen senioren doorstromen en jongeren in hun eigen stad blijven wonen.

Natuurlijk is er veel meer mogelijk, maar daarvoor is meer expertise en input nodig die nu aanwezig is binnen de gemeente. Er zijn projectontwikkelaar die echt om de minima en starters geven. Er zijn vernieuwende ideeën die de landelijke politiek (laat staan het gemeentehuis bereiken), dus luister er naar. Maar bovenal, stop als lokale overheid te geloven dat doorstroming de enige oplossing is voor betaalbare huur-, en koopwoningen. Want dat is nu wel een bewezen onzin strategie.   


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief