Kwikfit Amstelveen kan geen betaalbare starterswoningen worden

AVA wil hier starters-woningen!

Het pand aan de Amstelveenseweg 488 dat vooral bekend stond als het Kwik Fit pand, krijgt geen nieuwe bestemming als betaalbare koop- of huurwoningen voor starters. Ondanks dat de nood aan dit soort woningen voor intreders in Amstelveen groot is, heeft de projectontwikkelaar andere plannen voor het karakteristieke pand.

Afgelopen week werden bewoners in de buurt opgeschrikt door de presentatie die een projectontwikkelaar gaf over de bouw van een nieuw appartementencomplex. Het voor vele Amstelveners herkenbare gebouw zou hierdoor tegen de vlakte moeten. Er ontstond terecht verbijstering over het bouwgedrocht van een overigens ons onbekende projectontwikkelaar.

De geschiedenis van de Amstelveenseweg 488

Het historische pand op de Amstelveenseweg 488 is in 1928 gebouwd en deed dienst als garage Zenith. De Art Deco-invloeden die in het begin van de twintigste eeuw zeer populair was en de opvallende kleuren maakte ook toen al het pand een markante verschijning. Tijdens WOII maakte de Luftwaffe gebruik van het pand en aan het einde van de oorlog werd er zelfs een aanslag gepleegd door het verzet. Het pand zelf liep hierdoor weinig schade op, maar enkele voertuigen werden onbruikbaar gemaakt.

In 1950 werd het pand omgedoopt door de nieuwe huurders naar van Kleefs autobedrijf. Vanwege de opkomst van de automobiel industrie deed de onderneming naast haar garagebedrijf ook goede zaken als pompstation.

De laatste decennia deed het pand dienst als Kwik Fit en werd het herkenbaar door de helder blauwe omlijsting met het Kwik Fit logo.

Kan een monumentaal pand zomaar gesloopt worden?

Waarom de projectontwikkelaar het monumentale pand wil slopen is onbekend. AVA is van mening dat dit mogelijk indruist tegen de monumentale bescherming en stelde hierover vragen aan de gemeente. Onbekend is ook of hier wel toestemming voor is verkregen en als die is verkregen of deze toestemming via de juiste wegen is aangevraagd en verleend.

Maar het meest bijzonder vind de AVA dat deze lokatie niet de bestemming starterswoning heeft gekregen. De gemeente Amstelveen zou toch elke gelegenheid moeten aangrijpen om het aantal betaalbare huur- en koopwoningen te vergoten zodat ook jongeren in Amstelveen kunnen blijven wonen.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief