boompje beestje waar zijn de huisjes voor starters gebleven

Boompje…Beestje…Waar zijn de Huisjes voor starters gebleven?

Het goedkoopste koophuis in Amstelveen kost meer dan 300.000 Euro. Dat wil zeggen dat je als starter meer dan 60.000 Euro per jaar moet verdienen om in aanmerking te komen voor een koopwoning. Is dat een bewuste keuze van de gemeente Amstelveen of is dit alleen maar marktwerking. 

Het antwoord is tweeledig. Ja, de huizenprijzen schieten door het dak. Daar kan de gemeente niet zo veel aan doen. Maar waar de gemeente wél iets aan kan doen is het beleid in Amstelveen. Dat werkt als volgt:

Een projectontwikkelaar moet een plan indienen als deze iets met een bestaand of nieuw pand wil doen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige woontoren naast het stadshart. Een complete toren met luxe appartementen ontstaat daar niet zomaar. De projectontwikkelaar kreeg hier toestemming voor. 

Voor projectontwikkelaars zijn dit soort appartementen erg interessant omdat je meer winst maakt op luxe koopwoningen dan op goedkope huurwoningen. Als de gemeente had afgedwongen dat hier alleen maar goedkope huurwoningen hadden mogen komen, dan had deze projectontwikkelaar daar waarschijnlijk vanaf gezien. Maar dat wil niet zeggen dat er geen projectontwikkelaars zijn die dit wel graag willen.

Jan Bun komt van oudsher uit Amstelveen. Zijn vader had hier een kleine supermarkt en inmiddels is hij een van de grootste Albert Heijn filiaal houders van Nederland. Hij heeft daar een vermogen mee opgebouwd, maar doet nog veel meer dan dat. Jan investeert namelijk naar het voorbeeld van zijn vader in betaalbare huurwoningen. Naast filiaalhouder van Albert Heijn filialen koopt hij winkelcentra en andere panden, knapt deze op en zorgt vanuit sociaal oogpunt dat mensen hier voor een redelijke – lees betaalbare – huur kunnen wonen. Ook zorgt hij voor betaalbare koopwoningen. 

Jan Bun is dus een ondernemer en projectontwikkelaar die per definitie voorrang zou moeten krijgen als het gaat om nieuwe projecten, want als de minimum prijs 300.000 Euro voor een starterswoning is, dan weten wij wel hoe Amstelveen er over een paar jaar uit gaat zien.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief