Creativiteit zorgt voor betaalbare starterswoningen in Amstelveen

Creativiteit zorgt voor betaalbare starterswoningen in Amstelveen

Op een van de eerste zonnige dagen in Amstelveen toen de terrasjes weer open waren raakte ik aan een tafeltje in gesprek met een van de vrienden van mijn jongste zoon. Het ging over een onderwerp dat mij al jaren bezighoudt. De woningnood voor starters in Amstelveen. Iets waar drie van mijn eigen zoons én nog eens 10.000 starters en instromers continue mee te maken krijgen. Koop-, en huurwoningen zijn onbetaalbaar geworden.

Ook hij verteld mij het bekende verhaal dat hij al jaren zoekt naar een woning. Hij praat niet eens over een geschikte woning, maar over een betaalbare woning. “Het maakt mij niet uit wat voor een woning ik wil huren of kopen, ze zijn geen van alle betaalbaar voor mij terwijl ik echt meer dan het minimumloon verdien.” 

Het moet én kan anders met de starterswoningen in Amstelveen

Het zal geen toeval zijn dat starterswoningen het onderwerp van gesprek was. Het probleem wordt namelijk niet kleiner, maar alsmaar groter. Alsof de creativiteit ontbreekt om tot een oplossing te komen. Dat is niet alleen een persoonlijke frustratie, maar ook een extra motivatie om hier verandering in aan te brengen.     

Tijdens ons gesprek komen er meerdere jongeren bij ons aan het tafeltje zitten en ontstaan er spontaan allerlei ideeën voor het mogelijk maken van huisvesting van die jongeren. De haast onbezonnen en ongeremde manier van out of the box denken was iets dat mij enorm inspireerde. Alsof de mogelijkheden onbegrensd waren. En misschien zijn ze dat ook wel dacht ik stiekem in mijn achterhoofd. Want hoe vaak worden dit soort brainstorms binnen het gemeentehuis gehouden? Wie van de huidige raadslieden heeft nog het creatieve oplossingsvermogen van de jeugd van tegenwoordig?   

Wat als we in Amstelveen een eigen burcht bouwen voor jongeren? 

Het bouwen van een burcht in de bovenkerkerpolder vond ikzelf één van de leukste ideeën. Ik zag de nostalgische burcht, compleet met slotgracht en bloementuin al helemaal voor me. Maar ook wat mildere ideeen passeerde de revue. Het Gondel gebouw werd genoemd. Waarom kunnen de bedrijven die er nu inzitten niet verhuizen naar het industriegebied waar ze thuishoren. Maak er starterswoningen van. Dat kon namelijk ook met het oude KPMG gebouw, alleen worden dat weer onbetaalbare appartementen.

Ik had nog uren kunnen genieten van alle spontane en creatieve ideeën. Helaas was daar de setting en tijd niet voor. Maar het vraagt wel om meer. Eigenlijk veel meer. Daarom nodig ik ze binnenkort uit voor een van de bijeenkomsten van AVA next. Ik luister graag  en wil samen met AVA deze input het gemeentehuis in krijgen. Ik denk dat juist die creativiteit en out of the box denken van jongeren kan zorgen voor betaalbare koop-, en huurwoningen in Amstelveen.

Wil jij ook meepraten of denken over oplossingen op het gebied van starterswoningen, laat dan een bericht achter, of neem contact met op met AVA of de jongerenbeweging AVA Next. Ideeën zijn altijd welkom.     


Praat mee

4 reacties

Hai Bianca, bedankt voor je berichtje. Helaas zijn de jongeren in deze periode bijna allemaal op vakantie. Wanneer wij weer bij elkaar komen, zal ik je een uitnodiging sturen, zodat jij mee kunt praten.
Groetjes,
Patricia

Vaak zie je tenenkrommende reacties op Fb als er weer dure nieuwbouw appartementen gebouwd gaan worden. Iedereen snapt de noodzaak voor goedkope woningen, zeker voor de Amstelveense jongeren.
Maar zo’n HP verkoopt zijn grond voor 70 miljoen en dus kan er niet goedkoop gebouwd worden. KPMG gebouw idem dito. Gondelgebouw misschien de oorspronkelijke verdiepingen er toch opzetten als woonlagen! Maar weet resctie al van omwonenden.
Alleen bij eigen Gemeentegrond zou Gemeente goedkoop kunnen laten bouwen. En daar ontbreekt het inderdaad veel aan. Industriegebied deels ombouwen met alleen maar goedkope woningen is 1 daad. Maar verder?
En misschien moet je wel (tijdelijke) wijk maken met containerwoningen of tiny huisjes.

Hai Arend, bedankt voor je berichtje. Een tijdelijke wijk is ook een zo’n creatief idee. Zin om een keertje met ons van gedachte hierover te wisselen?

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief