Hebben wij een vluchtelingen probleem in Amstelveen

Heeft Amstelveen een asielzoekersprobleem?

Als je op een verjaardag over de opvang van asielzoekers begint had je vaak maar beter je mond kunnen houden. Voor je het weet wordt je weggezet als een rechtse asociaal of juist een linkse softie. Iedereen heeft er wel een mening over. Ook in Amstelveen. Maar weet ook iedereen op basis van cijfers hoe groot of klein het probleem eigenlijk is? Is er überhaupt wel een groot probleem of valt het allemaal wel mee? Hieronder de feiten op basis van cijfers.

Het wereldwijde vluchtelingen probleem is groot

De VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat in dat er wereldwijd meer dan 82 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dat is 4,5 keer het aantal inwoners van Nederland. Best omvangrijk dus. 

Dit gaat niet om economische vluchtelingen waarvan sommige omkomen van de honger en andere simpelweg denken dat rijke landen een goudmijn te bieden heeft. Die komen daar nog bij. Het gaat hier om 82 miljoen mensen die vanwege oorlog en geweld alles verloren hebben. 

Er zijn sinds de oorlog in Syrië circa 6,7 miljoen mensen het land uitgevlucht. Hiervan is 42% jonger dan 18 jaar. 86% van alle vluchtelingen (70 miljoen mensen) worden opgevangen door ontwikkelingslanden. De overige 14% (12 miljoen mensen) worden na een asielaanvraag opgevangen door rijkere westerse landen zoals Nederland.

bron: vluchtelingenwerk.nl

Met hoeveel asielzoekers heeft Nederland te maken?

In 2020 vroegen 13.673 mensen asiel aan in Nederland. Fors minder dan een jaar eerder toen er 22.533 asielaanvragen waren. Als elk van de 352 nederlandse gemeenten een evenredig aantal vluchtelingen zou opvangen zou dit neerkomen op bijna 39 vluchtelingen per jaar per gemeente. 

Gemiddeld genomen heeft een gemeente in Nederland 44.000 inwoners. Dit zou een groei van van 0,09% per jaar betekenen.

   

bron: vluchtelingenwerk.nl

  

Met hoeveel asielzoekers heeft Amstelveen in 2021 te maken 

Vanuit het Rijk moet Amstelveen een taakstellend aantal asielopvang plekken realiseren. Dit gaat in 2021 om circa 140 woningen. Dit betreft opvang voor 1% van alle asielzoekers in het jaar 2020. In 2021 telt Amstelveen 42.000 woningen en iets meer dan 90.000 inwoners. 140 extra inwoners is een groei van 0,16%.   

Op 12 februari 2020 kondigde VVD raadslid Paul Feenstra aan dat er in 3 jaar tijd 10.000 extra woningen in Amstelveen gebouwd gaan worden. Je zou zeggen dat hiermee de wachtlijst van 14 jaar voor een sociale huurwoning én het asielzoekers huisvestingsprobleem is opgelost. Helaas is het niet zo eenvoudig, want dit worden als het aan hem ligt alleen middeldure huur- en koopwoningen. 

Is het aantal asielzoekers in Amstelveen een probleem?

Als je naar de cijfers kijkt dan lijkt het asielzoekersprobleem in Amstelveen mee te vallen, maar er is misschien meer aan de hand. Bijvoorbeeld:

  • Hoe weten we of het echt allemaal vluchtelingen uit oorlogsgebieden zijn en niet veelal economische vluchtelingen?
  • Hoe gaan we om met uitgeprocedeerde vluchtelingen die op straat zwerven en overlast kunnen veroorzaken?
  • Hoe voorkomen we dat het opvangen van vluchtelingen een aantrekkingskracht heeft op achterblijvers?
  • Hoe zorgen we voor een gedegen integratie, want dit gaat lang niet altijd goed?

Aan de andere kant kun je van mening zijn dat:

  • Nederland al vol is en vluchtelingen niet ons probleem zijn. Nederland heeft in 2021 meer dan 36.000 dakloze inwoners en daar zou eigenlijk eerst voor gezorgd moeten worden. 
  • We kunnen ze beter in hun thuisland helpen. Al moeten de hulpverleners dan wel leren slalom lopen om de bommen en granaten te ontwijken.
  • De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is in Nederland 6 jaar, maar in Amstelveen is dit 16 jaar. Dat probleem moet eerst opgelost voordat we andere mensen kunnen helpen.

Conclusie:

Je kunt het wereldwijde vluchtelingenprobleem niet negeren. Wij zijn sociale wezens en hebben een zorgplicht naar elkaar. Ook als je niet in hetzelfde land geboren bent. Andersom zouden we hetzelfde verwachten en wie de geschiedenisboeken er op naleest weet dat ook wij hier ooit behoefte aan hadden.

Het aantal vluchtelingen in 2021 kan ook het probleem niet zijn. Ook niet in Amstelveen. Daar is het totale aantal niet groot genoeg voor. De vraagtekens die onbeantwoord onder de bevolking van Amstelveen leven vormen een grotere uitdaging. Daarnaast mag het niet zo zijn de opvang van asielzoekers ten koste gaat van noodsituaties en primaire woon, veiligheid en opvang behoeftes van eigen inwoners. 

Misschien is het daarom tijd voor beleidsmakers om raad te vragen aan de inwoners zelf. Want dit probleem – groot of klein – los je niet op vanuit de visie en met de aanpak die bedacht is in een achterkamertje of op een gemeentehuis. Dit is iets dat ons allemaal aangaat en waar gezamenlijk een oplossing voor moet worden bedacht.


Praat mee

1 reactie

Een sterk stuk met een goede onderbouwing.
Het is inderdaad hoog tijd dat dit zeer actuele onderwerp op de publieke agenda verschijnt.

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief