Leefbaarheid in Amstelveen minder rooskleurig dan gemeente doet geloven

Leefbaarheid in Amstelveen minder rooskleurig dan gemeente doet geloven

Vol trots presenteert de gemeente Amstelveen haar rapport over hoe de inwoners de gemeente ervaren. Als het gaat om de leefbaarheid en het soort woningen scoort Amstelveen hoog en zegt 9 van de 10 deelnemers aan de enquête zeer tevreden te zijn. 

Als ik op straat mensen spreek dan krijg ik een heel ander gevoel, dus dat vraagt om nader onderzoek. Klopt dit wel of zijn de cijfers per ongeluk iets mooier gemaakt dan de werkelijkheid is?

De helft van alle inwoners in Amstelveen wil verhuizen

Er waren 6000 mensen uitgenodigd om mee te doen aan de enquête. In totaal deden er hiervan circa 2500 mensen mee, maar die waren wel allemaal ouder dan 18 jaar. Dat is jammer, want onder deze leeftijd zijn er ook relevante meningen. 

Het blijkt wel dat veel mensen blij zijn met hun woning, maar als je inzoomt op de leeftijdcategorie 18 tot 24 dan is er heel veel onvrede. De meeste inwoners in deze leeftijdscategorie vinden hun woning te klein, slecht onderhouden en sfeerloos. De goede waardering over wonen in Amstelveen komt dan ook vooral van mensen die hier al jaren wonen en veelal boven de 40+ zijn. Je begrijpt, die wonen ook in de duurdere huizen en hebben het inkomen om die te kunnen betalen. Helaas weer een teken dat Amstelveen er niet voor jongeren en jongvolwassen is.

De enquête is daarnaast alleen onder hoofdbewoners uitgevoerd. Inwonende kinderen en niet zelfstandige huurders hebben hun mening niet kunnen geven. Dit zou waarschijnlijk een enorm negatieve impact op de uitkomst hebben gehad.  

Ook blijkt dat de helft van de inwoners van Amstelveen wil verhuizen. Het liefst buiten Amstelveen want als er al iets te vinden is, dan zijn hier zijn de huur-, en koopprijzen onbetaalbaar geworden. Van diegenen die willen verhuizen is 55% op zoek naar een huurwoning met huurtoeslag en 78% naar een betaalbare koopwoning. Ik zeg heel veel succes, want dat ga je in Amstelveen niet zomaar vinden.

Starters zijn ontevreden over wonen in Amstelveen 

Het zijn met name de starters die Amstelveen noodgedwongen ontvluchten. We zijn al niet de gezelligste en meest diverse stad, maar als er ook geen betaalbare starterswoningen zijn dan moet je hier wel weg. 

Je gaat je afvragen waarom gemeente Amstelveen niet investeert in meer starterswoningen. Ook ga je zelf afvragen waarom ze bijvoorbeeld niet zorgen voor goede voorzieningen voor ouderen om door doorstroming van betaalbare woningen te stimulerende. Er is in ieder geval een hoop te doen om het uitgebrachte rapport van de gemeente Amstelveen waarheid te laten worden. Want op dit moment is zeker niet iedereen het er mee eens.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief