Laat Nes aan de Amstel niet in de kou staan

Nes aan de Amstel is een dorp dat deel uitmaakt van gemeente Amstelveen aan de rand van Provincie Noord Holland. Het dorp ligt, zoals het tweede deel van de naam aangeeft, aan de rivier de Amstel. Nes is in de 16e eeuw ontstaan als buitendijksland waaraan het haar naam Nes te danken heeft.

Herinneringen aan vervlogen tijden

Van grote afstand kun je de mooie Urbanuskerk bewonderen. De kerk die voor dit fijne dorp een belangrijke rol heeft gehad en nog heeft. Waar je bent geboren is van belang. Het vormt je en deze socialisatie neem je je hele leven mee. Als jongen, wonende aan de overkant van Nes aan de Amstel, moest ik met een bootje naar de overkant varen om naar school of naar het dorp te gaan. Ik was niet de enige, vanuit de Rondehoep waren er meerdere kinderen die met de boot naar de overkant gingen.

In de wintermaanden kon het wel eens problematisch zijn als het ijs onvoldoende hard was. Onze ouders waren onze helden die dan met planken, haken en andere materieel alles in de strijd gooiden zodat we toch de overkant konden bereiken. Wanneer er een ijsbreker of een grote boot van Van Seumeren in aantocht was werden op school alle kinderen van de overkant (Rondehoep) verzameld om versneld naar de overkant terug te keren.

Klein, maar fijn

In Nes aan de Amstel was onze school de St Joseph (eerst aan de Amstel) in het dorp gevestigd. Tegenwoordig heet deze school De Zwaluw. Behalve een kerk, school, restaurant-bar was er een supermarkt en bij de lokale slagerij kwam ik niet voor een plakje worst maar voor de schuimblokken die mij bij het betreden van de winkel liefdevol aankeken. 1 keer in de maand was er een film in het dorpshuis en voor 1 gulden kon je genieten van de film. Daar keek je lang van tevoren al naar uit.

Veranderen is niet altijd beter

Nes voelt voor mij als thuiskomen. Het dorpje is te mooi en te klein om er hard doorheen te rijden. Dit is momenteel wel iets dat speelt bij de bewoners.  Men maakt zich daar op dit moment zorgen over. 

In mijn ogen zet ik hieronder een aantal punten op rij die kenmerkend voor Nes aan de Amstel zijn: 

  • De inwoners van Nes aan de Amstel zijn sociale en nuchtere mensen die met elkaar in een fijne omgeving willen wonen.
  • Nes aan de Amstel is landelijk met een open karakter en veel natuur.
  • Er wonen creatieve, ondernemende en oplossingsgerichte mensen.
  • Voor kinderen is er veel groen en speelmogelijkheden.

Geworteld in Nes aan de Amstel

Er zijn vele mooie herinneringen aan Nes aan de Amstel die ik koester. Herinneringen en mogelijkheden wil je doorgeven aan nieuwe generaties. Als jongere wil je de wereld ontdekken en verkennen maar wil je je ook kunnen terugtrekken in je vertrouwde dorp. Ook de jongeren van Nes aan de Amstel moeten de mogelijkheid krijgen om in Nes aan de Amstel te kunnen gaan wonen. Uiteraard zijn er een aantal nieuwe huizen gebouwd. Denk aan de gedenkwaardige boerderij naast De Vergulde Zon, de melkfabriek en de benzinepomp van Nieuwendijk maar nu is er geen doorstroom naar een (betaalbare) woning voor de jongeren in Nes aan de Amstel. 

Ronald Bouwman


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief