Amstelveen wil geen zorg meer dragen voor zieke of gewonde zwerfdieren

Amstelveen wil geen zorg meer dragen voor zieke of gewonde zwerfdieren

Tot voor kort was het eenvoudig om voor zwerfdieren in nood de dierenambulance te bellen en dat deze binnen no time op lokatie stond. Helaas is daar abrupt verandering in gekomen en de gemeente Amstelveen laat het daarbij. Dat is een verschrikking voor alle mensen die zelf dierenliefhebber zijn. Hoe leg je jouw kind uit dat het gewonde of zieke dier niet had hoeven lijden, maar dat de gemeente Amstelveen hier niets om geeft?

De oorzaak is de sluiting van het dierentehuis in Amstelveen. Nu moet men contact opnemen met dierenambulances in Purmerend, Hoofddorp of de landelijke dierenbescherming. Dit heeft veroorzaakt dat gewonde en zwerfdieren erg lang onderweg zijn.

Amstelveen wil geen zorg meer dragen voor zieke of gewonde zwerfdieren

De sluiting kwam door, zoals beweerd, dat het Dierenasiel in Amstelveen niet op korte termijn een gediplomeerde medewerker kon krijgen. Dierenartsen en ook anderen hebben echter nooit een vacature gezien. En er waren wel mensen die tijdelijk het beheer over konden nemen van het dierentehuis. Het pand zelf is wel verouderd en te klein in Coronatijd.

Gevolg van dit alles: we missen nu een dierenopvang in de gemeente Amstelveen.

AVA pleit er voor een geïntegreerde samenwerking tussen gemeente, dierenambulance, dierenopvang en andere dierenorganisaties zoals dierenlot, die veel voor dierenorganisaties kan betekenen. Eerder was dierenwelzijn niet een geïntegreerd beleid in Amstelveen. Door de motie die wij hebben ingediend Dierenopvang in Amstelveen is het bovenaan de agenda gekomen en hebben we nu een eerste inventarisatie van  de gemeente over dierenwelzijn.

Het is de bedoeling dat het dierenwelzijnsbeleid wordt behandeld in november van dit jaar. Het wel van belang dat op de gemeentelijke website duidelijk staat aangegeven waar men naar toe kan gaan met directe nood en /of gewonde en zwerfdieren. We hebben veel dierenartsen gesproken, dier voor  pleiten  een dichtstbijzijnde dierenarts aan te wijzen en met een zo kort mogelijke aanrijtijd . De wethouder staat er open voor om out of the box te denken aan een goede geïntegreerde samenwerking met alle partijen.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief