De fiets wint aan populariteit in Amstelveen
Om in Amstelveen van A naar B te komen zijn er vele mogelijkheden. De auto, bus, tram, scooter, benenwagen en de fiets. Vooral die laatste is er één die de afgelopen 1 ½ jaar aan populariteit heeft gewonnen. We trappen er dus gelukkig steeds vaker op los. Maar bij de toename van het aantal fietsers in Amstelveen, is de kwaliteit en veiligheid juist afgenomen en dat baart ook de gemeente enige zorgen.
Noodgedwongen slalom rijden op de fietspaden in Amstelveen
Ondanks de meer dan 170 kilometer aan fietspaden in Amstelveen kan het een enorme uitdaging zijn om met de fiets ergens te komen. Dat komt onder andere door de vele omleidingsroutes in verband met de aanpassing van de A9, maar zeker ook door de slechte kwaliteit van de fietspaden.

Losliggende tegels en gescheurd wegdek door boomwortels zorgen dat je soms acrobatische slaloms moet maken om een val te voorkomen. De nietsvermoedende recreatiefietser waant zich daardoor al snel op een off-road parcour in plaats van een degelijk stedelijk fietspad. De van der Hooplaan en de Amsterdamseweg zijn hier goede voorbeelden van.
500.000 Euro per jaar aan fietspaden verbetering.
Een aantal fietspaden zijn inmiddels wel opgeknapt of aangepast maar over het overgrote deel is nog lastig om veilig van A naar B te komen. Amstelveen heeft wel grote ambities om de kwaliteit van de fietspaden te verbeteren en wil de komende 10 (!) jaar “meters maken”. Er wordt € 500.000 per jaar voor uitgetrokken. Tja, een landmark is sneller geplaatst dan een veilige fietsroute en kost soms net zoveel.
Veel ongelukken op rotondes door heel Amstelveen
Ook de onveilige rotondes kunnen een storm van obstakels herbergen. De recente aanrijdingen tussen auto’s en fietsen bij de rotondes zoals aan de Beneluxbaan, Sportlaan, Van Heuven Goedhartlaan en Keizer Karelweg laten zien dat het niet altijd veilig is. Aan welk van de rotonde-gebruikers de schuldvraag ligt bij een ongeluk, is aan de politie om te onderzoeken. Maar dat ook dit een “grote uitdaging” is mag duidelijk zijn.
Onveilige situaties bij fietspaden rondom scholen
Ondanks de toename van fietsers, gaan er wel steeds minder kinderen op de fiets naar school. Dat komt voornamelijk omdat bij veel scholen de fiets situatie zeker niet veilig te noemen is. Bijvoorbeeld bij de Asserring in Amstelveen Westwijk komen auto’s van alle kanten en durven kinderen bijna niet over te steken. Sommige ouders besluiten vanwege dit soort situaties om hun kinderen met de auto naar school te brengen. Maar de hoeveelheid aan auto’s vlak voor schooltijd zorgt nu juist voor situaties zoals op de Asserring.
Fietsendieven blijven actief in Amstelveen
En dan is er nóg een groot probleem. Hoe behoud je je fiets in Amstelveen?
Er worden nog steeds veel fietsen en accu’s van E-bike’s gestolen. Vooral in de buurt van winkelcentra’s en het Stadshart. Een trend die zorgen baart en roept om meer en beter toezicht.
Fietsen moet leuk en veilig worden en blijven
Dat fietsen gezond is weet iedereen. Daarnaast draagt het ook nog eens bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Maar als we fietsen doen we dat wel het liefste op een veilig en prettige manier. Daarom hopen we dat het fietspaden verbeterplan van de gemeente Amstelveen niet alleen bij een plan blijft. Want 500.000 Euro per jaar staat toch eigenlijk in schril contrast met de meer dan 15 miljoen die alleen al aan het verbeteren van de metrolijn is uitgegeven.