De hond is de klos in het Amsterdamse bos
Ga enig moment naar het Amsterdamse Bos en je vind er vele wandelaars, fietsers en hardlopers. De een nog sneller dan de ander en vaak voorzien van een trouwe viervoeter. Genietend van alles dat het bos te bieden heeft, inclusief vliegtuigen en divers zwerfafval. Maar als het aan de gemeente Amsterdam ligt gaat er binnenkort veel veranderen voor onze trouwe Bello’s. Honden vormen namelijk ineens een héél groot probleem aldus enkele door Amsterdam ingehuurde ‘experts’.
Het Amsterdamse bos heeft voor iedereen iets te bieden
Het Amsterdamse bos is aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw en drie keer zo groot als het Central Park in New York. Het is een openbaar bos waar iedereen zich kan vermaken en honden al decennia vrij rond kunnen lopen.
Het theater, een kinderbad en de kanovijver zijn maar een paar van de dingen die een bezoekje waard zijn. Zelfs overnachten in het bos is mogelijk. BBQ met de familie of, in het verleden, je nieuwe bungalowtent uitproberen, niets is te gek daar. Ook sporters komen er dik aan hun sportieve trekken. Er is een heuse trimbaan, er zijn ruiterpaden, en zelfs een olympische roeibaan. Kortom, er is voor ieder wat wils.
De gebeten hond op basis van een paar incidenten
Toch is, volgens een boswachter en een ecoloog tijdens een webinar, de hond het grootste probleem van het Amsterdamse bos voor de 6,5 miljoen bezoekers per jaar. Vooral loslopende en van de vrijheid genietende honden blijken een aanslag te zijn op de flora en fauna van het bos. Dit baseren ze op slechts 162 incidenten waaronder:
- 24 vermiste/gevonden honden,
- 40 keer het negeren van bestaande regels
- 79 keer najagen en verstoring van overige bezoekers
- en nog wat kleinere ongeregeldheden
Bovenstaande is blijkbaar voor het Amsterdamse bos voldoende om kunnen zeggen dat de hond grotendeels verbannen moet worden.
De Amsterdamse bos liefhebber baalt en bepaalt (niet)
Is alléén de hond de klos en de grootste veroorzaker van klachten? Nou volgens de sprekers op de webinar wel, want andere gestelde vragen over vliegtuigoverlast, snelle fietsen en zwerfafval werden vakkundig ontweken. En dit er terwijl er een participatie avond was beloofd.
De aanwezige luisteraars en gebruikers van het Amsterdamse Bos werden getrakteerd op een verhaal van een ecoloog die waarschijnlijk nog geen voet in het bos had gezet, een boswachter die zelf een ook hond heeft maar liever geen andere in het bos ziet en een dame die hondengedrag analyseerde. Helaas ook niet iemand die het voor de hond opnam. Verder moest iedereen maar zijn mond houden, of liever gezegd niets typen.
Gemeente Amsterdam wil niet luisteren naar de wensen van haar inwoners
Amsterdam heeft eigenlijk al bepaald wat er gaat gebeuren en wil als zo vaak gebeurt in Amstelveen niet luisteren naar de wensen van haar inwoners. De nieuwe plekken waar onze trouwe viervoeters lekker los mogen rennen zijn al uitgestippeld. Dat zijn er bar weinig. Onder het mom van “praat mee” zet het Amsterdamse Bos, inwoners op het verkeerde been. En dat mag niet gebeuren. Participatie is niet alleen maar een woord die men klakkeloos kan rondstrooien zonder écht naar inwoners en gebruikers te luisteren.