Onveilige rotondes in Amstelveen

Hele mooie maar onveilige rotondes in Amstelveen

Prachtig hoor, al die nieuwe creatieve rotondes in Amstelveen. Bijna de hele stad is er de afgelopen tijd van voorzien. Maar of dit soort rotondes met al die schitterende beelden en/of imposante groenvoorziening een bijdrage leveren aan de veiligheid, is de grote vraag. Want het aantal (fatale) ongelukken lijkt zienderogen toe te nemen. Zou dat niet moeten leiden tot iemand bij onze gemeente die de verkeersveiligheid in plaats van het design al bij de aanleg vooropstelt?

Rotonde Sportlaan is een chaos van kleuren en verkeer 

Als voorbeeld de rotonde Sportlaan/Beneluxbaan. Wanneer men hier ‘s avonds de rotonde op rijdt, is het alsof het enorm druk op de weg is. De lichten weerspiegelen in de glazen wanden, waardoor het lijkt alsof er vanaf verschillende richtingen ander verkeer aan komt rijden. 

De oversteekpaden, zwart/witte trottoir tegeltjes, de rode fietspaden, de stopborden en de witte haaientanden geven een prachtig palet van kleur. Maar ze dragen niet bij aan de focus op de weg. Integendeel, ze leiden daar juist enorm van af. 

Fietsers komen – ook zonder licht – willekeurig van links en van rechts. Door toch maar geen gebruik te maken van het fietspad proberen brommers sneller te zijn en ook de eventuele voetgangers willen graag nog even oversteken. 

Diversiteit, maar niet als het gaat om verkeersregels

Je zou er toch vanuit mogen gaan, dat wanneer aanpassingen plaatsvinden aan wegen, de verkeersveiligheid hierbij voorop staan. Helaas is dit niet altijd het geval in onze mooie stad. Amstelveen moet mooi blijven en daarom is ook optimaal ingezet op hoe het plaatje eruit komt te zien. Rotondes met mooie beelden, glazen wanden en een diversiteit aan tegels met zoveel mogelijk kleur. Dat is de norm. 

Nou ben ik zelf helemaal voor diversiteit. Echter…. dit zou niet ten koste mogen gaan van de veiligheid in het verkeer! De ene rotonde voelt nog gevaarlijker dan de andere.

Overzicht en duidelijkheid voorkomt ongelukken

Door het aantal ongelukken worden achteraf vragen gesteld hoe deze rotondes en ovondes aangepast kunnen worden waarbij meer naar de verkeersveiligheid gekeken wordt. Is het nou echt zo moeilijk om dit vooraf te doen? 

Gemeente Amstelveen zegt dat er inmiddels nieuwe stopborden en drempels bij de nieuwe rotondes zijn aangelegd. Ook zal het tweerichtingsverkeer voor fietsers worden teruggedraaid bij de rotondes op de Beneluxbaan. 

Het zal altijd uitkijken zijn op rotondes en ovondus. Maar is het misschien niet vele malen beter om ten minste overal één regel aan te houden. Laat ten minste fietsers niet bij sommige, maar bij alle rotondes met de rijrichting meegaan. Zo blijft er overzicht en duidelijkheid en alleen dat al kan heel wat ongelukken voorkomen.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief