Stage lopen voor raadsleden en wethouders

Stageplek gezocht voor raadsleden en wethouders

Ik kreeg recent een e-mail correspondentie onder ogen van de Amstelveense ondernemer Arend Lesage. Als lid van Hockeyvereniging MHC Amstelveen had hij een zinvol idee en legde dit in maart 2019 en nogmaals in mei 2021 voor aan alle raadsleden en wethouders van de Gemeente Amstelveen. Buiten enkele summiere reacties wacht hij nog steeds op reacties. Dit voelt als een voorbeeld van zeg maar wat je vindt, wordt maar betrokken bij wat wij als Gemeente doen, maar luisteren doen we niet. 

Binnen het bedrijfsleven zou dit ongehoord zijn. Als CEO mag je dan snel weer thuis gaan spelen. Zou een stageplek voor wethouders en raadsleden binnen het bedrijfsleven een idee zijn om hier verandering aan te brengen?

Samenvoegen hockeyclub MHC Amstelveen en Myra

In de basis komt het idee van Arend erop neer dat hij hockeyclub Myra en MHC Amstelveen wil samenvoegen. Ondanks het dalend aantal hockeyleden de laatste jaren, is bij beide clubs komende zomer 1 kunstgrasveld aan vervanging toe. Door het samenvoegen van de twee clubs kunnen kosten bespaard worden die anders – met name – voor rekening van de Gemeente komen. Je kan als gemeente volstaan met 1 extra kunstgrasveld neer te leggen voor de fusieclub waarmee er een complex vrijkomt. 

Hiermee kan de gemeente Amstelveen uiteenlopende wensen vervullen zoals;

  • De korfbalvereniging verplaatsen zodat Internationale school kan uitbreiden,
  • Het zwembad naar vrijkomend complex verplaatsen zodat (hoog)bouw uitgevoerd kan worden op de plaats van het bestaande zwembad aan de v.d. Hooplaan
  • Betaalbare woningbouw op vrijkomend (sport)complex als Gemeente bestemmingsplan zou wijzigen. 

Kortom, vele mogelijkheden en echt sprake van win-win-win situatie voor alle 3 de partijen!  

De reden dat Arend dit bij de gemeente in 2021 weer neergelegd heeft, is omdat de clubs en gemeente hier eerder niet uitkwamen. 2019 speelde dit namelijk ook al, maar dat liep op niets uit. En het gaat toch om geld en dure (bouw)grond van de gemeente.

De gemeente Amstelveen laat niets van zich horen

Of het idee van Arend nou een goed idee is of niet, doet er voor mij eigenlijk niet toe. Het is een idee vanuit een inwoner die begaan is met Amstelveen en dat is toch precies wat de gemeente zou moeten willen. Dat er na twee jaar nog steeds geen terugkoppeling is roept enige irritatie op bij Arend. Iets dat vele voor en met hem ook al ervaren hebben. Het gaat hem er namelijk om dat er een terugkoppeling komt. “Ook al vinden ze het geen goed idee, of al hebben ze er nu geen tijd voor, laat iets weten” aldus Arend.     

Onderzoeken doen er niet toe voor wethouders 

Een paar dagen later spreek ik de oprichter en voorzitter van een aan de gemeente gelieerde jongeren beweging. Deze jongerenbeweging wil in samenwerking met de gemeente Amstelveen de jeugd bij haar beleidsplannen betrekken. Hij verteld dat de gemeente Amstelveen onderzoeken met input van vaak heel veel jonge deelnemers klakkeloos naast zich neer kan leggen. Het lijkt soms een beetje schijnheilig. Wel zeggen dat je wilt luisteren en ergens moeite en soms kosten in steken, maar als er dan iets moet veranderen is er niemand thuis.   

Net als bij Arend zakt de moed soms wel eens in zijn schoenen om met ideeën of initiatieven te komen. Meestal is de deur namelijk toch al op slot. Dat maakt het extra lastig om de jeugd te blijven betrekken. Ze willen namelijk wel input geven, maar als er meestal toch niets mee gedaan wordt zakt de motivatie snel onder het vriespunt.

Het zakenleven werkt gelukkig anders dan een lokale overheid

Ik kom zelf uit het zakenleven en daar wordt heel anders omgegaan met input, feedback en initiatieven van medewerkers. Die kun je namelijk niet negeren om onrust en leegloop te voorkomen. Medewerkers willen gehoord worden en het is de taak van de directie en het management om ervoor te zorgen dat medewerkers dat ook zo ervaren. 

Dat wil niet zeggen dat je alles hoeft te doen wat iemand voorstelt, maar je geeft altijd terugkoppeling. Het liefst zo goed mogelijk onderbouwd met argumenten waarom je iets wel of niet een goed idee vindt of er op dat moment even geen aandacht aan kunt besteden.

Misschien moeten sommige wethouders en raadsleden in Amstelveen elk jaar een paar weken stage gaan lopen binnen het bedrijfsleven. Eens kijken of ze de geleerde lessen daarna kunnen toepassen op de gemeente. Ik ben er van overtuigd dat het de gemeente Amstelveen goed zou doen en dat er in ieder geval heel anders zal worden omgegaan met de input van de inwoners.  


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief