De straat op met die straatmuzikanten

De straat op met die straatmuzikanten in Amstelveen

Je kent het vast wel. Je loopt in een gezellige stad over straat en ineens staat daar een jong of ouder muzikaal persoon die de sterren van de hemel zingt of speelt. Ineens krijg je de vibes en wil meezingen, dansen of je straalt stilzwijgend van plezier. Na afloop doneer je een Euro of meer en loopt met een goed gevoel weg. 

Ik reis veel en kom vaak in verschillende steden. Dus ik ken dit gevoel zelf zeker. Het is alleen opvallend dat ik deze ervaring nooit in mijn thuisstad Amstelveen heb gehad. Herken je dat?

Waar is de spontaniteit in Amstelveen?

Als ik op het Stadshart of in enig ander Amstelveens winkelcentrum loop, dan kom ik weinig tekort. Alles lijkt er te zijn, maar toch mis ik iets. Ik vind de juiste kleren die ik wilde, er is een heerlijke juice bar, de espresso wordt overal sterk en snel geserveerd en alles is schoon, ordelijk en netjes. Dus wat mis ik dan toch? 

Het is echt niet zozeer het unieke boetiekje dat Amsterdam of zelfs Uithoorn of Mijdrecht wel te bieden heeft. Zo modern ben ik niet. Het is ook niet dat ik me irriteer aan de ‘o zo gemaakte’ Sinterklaas feestjes of andere minder gelukte ‘events’ zoals de gemeente het noemt. Het voelt voor mij een beetje als een gemis aan spontaniteit en creativiteit. 

Je kent waarschijnlijk de spontane Flash Mobs die wel op het Amsterdam Centraal station en verschillende andere Nederlandse steden worden gehouden. Dat komt echt niet doordat er daar meer publiek is. Amstelveen nodigt er op dit moment gewoon niet voor uit. Behalve dan de enkele keer dat de Waka Waka Flash Mob georganiseerd werd. Die trok 1 keer de aandacht en heeft inmiddels meer dan 55 miljoen views op YouTube.

Maar dat komt echt niet door Amstelveen zelf. Dit was ook in elke andere stad een succes geweest. Onze stad ‘bruist gewoon niet’ zoals men dat zegt. Dan kun je wel champagne schenken, maar het smaakt toch als een B-merk appelsap.

Straatmuzikanten maken sfeer

De ene straatmuzikant is de andere niet, maar meestal weten ze wel een heerlijke sfeer te maken. Als de gemeente Amstelveen hier een beetje effort in stopt kan het zelfs bijdragen aan een bruisend Amstelveen. Er wordt nu door onze stad voornamelijk ingezet op kunst en het ontwikkelen van creativiteit, maar hoe zit het met street art? Straatmuzikanten zijn toch ook een vorm van street art. Net zoals graffiti bijvoorbeeld, maar dat is een ander onderwerp.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Christian die op vliegveld Genève mensen versteld doet staan.

Of wat denk je van de inmiddels wereldberoemde maestro Reinhardt Buhr

Maar wie je ook niet mag overslaan is Cam Cole die hier in Camden speelt

De tijd van het draaiorgel is voorbij

Ik ben dol op ouderwetse bruine cafeetjes met dikke tafellakens en een leuke accordeon of tante Leen muziek. Maar die tijd is echt wel voorbij voor de meeste mensen in Nederland. Net zoals de tijd van draaiorgels en een oersaaie kerstmarkt. Niet dat we dit niet moeten of mogen blijven doen, want ook daar blijft een publiek voor, maar er is zoveel meer! Geef creativiteit in Amstelveen de ruimte en als er bijvoorbeeld geen straatmuzikant wil komen, nodig ze dan uit. Dat wordt immers ook gedaan met artiesten waar de huidige jeugd geen kennis van heeft of ver vandaan blijft. 

Het draaiboek van evenementen in Amstelveen is achterhaald. Even achterhaald als het draaiorgel en mijn bruine kroeg. Daarom is mijn advies aan Amstelveen om te gaan leren feestjes te bouwen en de stad weer bruisend te maken. Zolang dat nog niet voor 100% kan of mag in een bijvoorbeeld schouwburg, ga dan de kansen op straat verkennen! Want behoefte aan een spontaan feestje is er altijd. Zeker nu en zeker als het aan de jongeren en jong volwassenen ligt.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief