Er blijkt geen vraag naar startersleningen voor een woning in Amstelveen

Er blijkt geen vraag naar startersleningen voor een woning in Amstelveen

Je wilt als starter een woning in Amstelveen, maar hoe ga je dat betalen? Er staan geen huizen meer te koop onder de 300.000 Euro en om daar een hypotheek voor te krijgen kans lastig zijn als je net begint met werken. Daarom zijn de zogenaamde startersleningen in het leven geroepen. Maar in 2019 werd er in Amstelveen maar 1 lening aangevraagd en de prognose voor 2020 was dat het er 5 zouden worden. je kunt dus spreken over een compleet fiasco en de starter kan nog steeds geen hypotheek krijgen.

De regeling beoogt om meer starters in de gelegenheid te stellen om een hypotheek te krijgen en dus een woning te kopen. De regels moesten wat worden bijgesteld en wat ruimer worden gemaakt.

Het probleem van de startersleningen is de te hoge huizenprijzen in Amstelveen

Het falen van de startersleningen in Amstelveen heeft volgens AVA onder andere te maken met de hoge marktprijzen van woningen, maar dat is de gemeente niet te verwijten. Maar… als er in een project gemeentegrond betrokken is, kan de gemeente natuurlijk best invloed uitoefenen op woningprijzen. En ook het woningbouwbeleid in de Woonagenda levert een obstakel op: de minimumgrens van 310.000 euro voor middeldure woningen is, vinden wij te hoog, dat zou eigenlijk naar 270-280 duizend euro moeten.

Zoals gezegd, de regeling wordt wat ruimer qua bereik. Dat betekent dat onderwijzers, politieagenten enz. uit regiogemeenten ook mee kunnen doen. Michel Becker gaf daarbij aan liever te hebben dat inwoners van deze groepen die in Amstelveen zelf wonen, gelet op de schaarste voorrang zouden moeten krijgen. Helaas werd die suggestie niet gehonoreerd door de gemeente Amstelveen.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief