wat kunnen we doen om te voorkomen dat we ziek worden

Hoe kan de natuur helpen om minder snel ziek te worden?

Aranka van der Pol is ondernemer, auteur en coach en geeft retraites in de Portugese Algarve. In gesprek met haar kreeg ik nieuwe inzichten, die ik in een tijd waarin gezondheid veel besproken wordt, graag deel. Want zij gelooft dat wij nog veel meer kunnen doen om te voorkomen dat wij ziek worden en de natuur kan ons hier enorm bij helpen.

Aranka vertelde dat in de Westerse wereld de focus vooral op ziekenzorg in plaats van gezondheidszorg ligt. Pas als mensen ziek worden, wordt er actie ondernomen. Dan gaan doktoren aan het werk, verdienen farmaceutische bedrijven goed geld en gaat de patiënt nadenken hoe hij of zij gezonder kan leven. Die statement was voor mij iets om even bij stil te staan, maar hoe langer ik haar sprak, hoe meer ik het met haar eens begon te worden.

Westerse geneeskunde is reactief

Volgens Aranka zie je dat aan de hand van Corona in uitvergrote vorm. Ze legt uit: “Begrijp me niet verkeerd: de Westerse geneeskunde is geweldig en van onmisbare waarde. Alleen door vooral reactief te zijn en te focussen op het bestrijden van ziekte in plaats van het stimuleren van gezondheid, blijven we hetzelfde doen en ziekte in stand houden.”

Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van de medicijnmannen en -vrouwen van inheemse volken, die zorg dragen voor de gezondheid van de gemeenschap. Waar je in de Westerse wereld als dokter geld gaat verdienen als iemand ziek is, verlies je als medicijnman/vrouw juist het vertrouwen van de gemeenschap als er iemand ziek wordt. 

De medicijnmannen en -vrouwen zorgen voor de algehele gezondheid en vitaliteit van de mensen in hun gemeenschap in de verschillende facetten van hun leven: op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel vlak. 

Gezondheid gaat over heel worden

Health komt van het Oud Engelse woord ‘hælth’ wat ‘heel maken’ betekent. Gezond zijn gaat voor Aranka dan ook over weer heel worden op al deze verschillende vlakken. Een belangrijk onderdeel daarvan is onze verbinding met de natuur en onszelf te herstellen. Aranka van der Pol schreef hier dit artikel over. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur ons helpt om:

  • beter om te gaan met pijn
  • onze bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spierspanning, hartslag en aanmaak van stresshormonen te verlagen.
  • onze werkgeheugenprestaties, antioxidantenniveau en weerstand tegen ontstekingen te verhogen
  • een boost te geven aan ons immuunsysteem.
  • NK-cellen in ons lichaam te produceren die kankercellen bestrijden

De natuur is goed voor iedereen

Of je nu voor of tegen vaccinaties bent, het kan geen kwaad om meer te doen dan jezelf voor welke ziekte dan ook te beschermen met alleen een vaccinatie. Het inzicht van Aranka dat we meer in kunnen zetten op het voorkomen van ziek worden door een holistische benadering waarbij het lichaam, de geest, onze emoties en spiritualiteit een rol spelen, geeft mij stof tot nadenken. Dat verbinding met de natuur hier ook een rol in speelt is eigenlijk heel logisch. Want de natuur is goed voor iedereen zolang wij goed voor de natuur zijn. 

Wat zou de (lokale)overheid kunnen doen om mensen hier meer bewust van te maken? Is de huidige summiere voorlichting voldoende of zouden ze zelf eerst een keer een weekje op retraite in Portugal moeten om nieuwe inzichten te krijgen? 


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief