Zo kun je gezond en vitaal oud worden

Hoe word je gezond en vitaal oud in Amstelveen?

In de langstlopende studie naar hoe je gezond en vitaal oud kunt worden zijn 724 deelnemers sinds 1938 elk jaar geïnterviewd. Velen zijn inmiddels overleden, maar de onderzoekers wilden weten welke factoren de meeste invloed hebben op vroeger of later overlijden. 

Roken of andere inmiddels gebleken ongezonde levensstijlen, hebben veel minder invloed dan tot enkele jaren geleden werd gedacht. Het bleek voornamelijk te gaan om een rijk sociaal leven waardoor mensen gezond en vitaal oud worden. 

Er was wel duidelijk een relatie tussen hoe veel of weinig sociale contacten iemand had, hoe verbonden mensen zich met hun sociale contacten voelden én hoe oud iemand werd. De kwaliteit en duur van het leven is dus kennelijk minder afhankelijk van wat je eet of hoe vaak je beweegt dan we veelal denken. Hiermee ontkennen ze niet dat je natuurlijk gezond moet eten, genoeg moet bewegen en dat je mentale gezondheid goed moet zijn, maar dat is dus niet allesbepalend.

Amstelveen geeft erg laag cijfer voor sociaal vangnet

Elk jaar onderzoekt Nederland hoe gelukkig iemand is binnen de gemeente diegene woont. Met het oog op bovenstaand onderzoek is het best interessant om te weten hoe het zit met bijvoorbeeld de sociale contacten van inwoners in Amstelveen. Daar zijn helaas geen concrete cijfers over, maar wat wel opvallend is, is dat men het sociale vangnet als cijfer 6,8 geeft.

De woon en leefomgeving scoort daarentegen een 8, dus dat heeft de gemeente redelijk goed voor elkaar. Maar als je dan kijkt naar het cijfer vitaliteit en welzijn krijgt de gemeente slechts een 6,7. Dat wil dus zeggen dat er heel veel mensen niet vitaal zijn of welzijn ervaren. 

Wat kunnen we leren uit het verleden over gezondheid?

Als je op basis van onderzoeken leert dat sociale contacten in combinatie met een fysieke en mentale gezondheid, de levensverwachting en kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren, kun je stellen dat de (lokale) overheid hier een bijdrage in zou moeten leveren. 

Gelukkig is de (lokale) overheid al een tijdje bezig om inwoners te stimuleren en te faciliteren om fysiek en mentaal gezonder te worden. Al is dit niet bij iedereen bekend en gaat het soms wat moeizaam kun je jezelf ook andere vragen stellen. Bijvoorbeeld is er meer te doen als het gaat om het bevorderen en faciliteren van:

  • Het hebben van sociale contacten
  • Meer bewegen 
  • Gezonder te eten
  • Mentale begeleiding
  • Een sociaal vangnet creëren
  • Ontspanning en spiritualiteit
  • Stress vermindering

Kennelijk, zo is gebleken, is er geld genoeg om landelijke campagnes te voeren als het gaat om reactieve publieke gezondheid, maar zou dat niet ook preventief besteed kunnen worden? 

Bijvoorbeeld door niet alleen in te zetten op het promoten van vaccinaties, maar ook zorg te dragen voor andere aspecten die bewezen het leven langer laten duren? Met als kers op de slagroomtaart dat het leven ook nog eens leuker, vitaler en minder eenzaam wordt.


Praat mee

0 reacties

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief