Wonen in Amstelveen

Voor wie bouwen we in Amstelveen?

Voor wie we bouwen in Amstelveen is een vraag, die steeds vaker opduikt de laatste tijd. Want de huidige woningbouwplannen in Amstelveen sluiten totaal niet meer aan bij de vraag die er is.

Wat bouwen we aan de Ouderkerkerlaan 150 in Amstelveen

Aan de Ouderkerkerlaan 150 zijn er plannen om een woontoren te bouwen met daarin 130 appartementen.
Huur en koop die bedoeld zijn voor de starters, jongeren en Empty Nesters uit Amstelveen. Eindelijk, horen wij jullie denken. Er komen woningen waar iedereen op zit te wachten.

Hoog en Klein

Laten we eens kijken wat er dan gebouwd gaat worden. Een 2 kamer koop appartement van 56m2 voor € 325.000. Daar kan je dus als alleenstaande met een modaal inkomen naar fluiten. Misschien als je gaat samenwonen, maar ook dat wordt wel een uitdaging.
Ben je een Empty Nester (met kleinkinderen) dan gaat dit ook lastig worden als de kleintjes bij opa en oma willen logeren. Maar goed, daar is eventueel nog wel een mouw aan te passen, maar groot is het geenzins. Dan maar voor het 3 kamer appartement
€ 367.719 voor 67m2. Gelukkig kan je daar wel een gezin in stichten, maar dan moet je wel een heel goed inkomen hebben of je oude huis dik verkopen, en wil je dan zo klein gaan wonen. Ook de huurprijzen zijn middelduur, toch zijn de oppervlakten net zo klein als de koop appartementen.

Dus weer die vraag, voor wie bouwen we?

Nou, ook op deze plaats wéér niet voor alle starters, jongeren en Empty Nesters die zo vreselijk graag een leuke betaalbare woning willen betrekken in Amstelveen. Waar ze kunnen beginnen aan een nieuw leven, alleen, samenwonend, als gezin of genietend van hun oude dag. Nee, deze woningen vallen weer buiten het budget. Zowel in prijs als in omvang.

Expats en import Amstelveners wrijven in hun handen

Jazeker, deze groepen zijn zeer content met de bouw van deze woningen. Want waar de motie uit 2016 “Focus op middeldure huur” inzette op doorstroming uit sociale huur én het belang van doorstroming en huisvesting van werknemers van internationale bedrijven, is hier blijkbaar alleen gedacht aan die laatste groep. Gezien de grootte van de aangeboden appartementen en de bijbehorende prijzen, is er voor de lang wachtende Amstelveense starter, jongere en Empty Nester nog geen zicht op een voor hen betaalbare woning. Weer een gemiste kans.

Maar wat dan wel te bouwen

Laten we eerst eens beginnen met een goede inventarisatie waar de vraag naar is. Niet klakkeloos roepen Wat, Hoeveel en Hoe duur, maar luisteren naar de woningzoekende inwoners van Amstelveen. en daarna bepalen wat, hoeveel en hoe duur we gaan bouwen. Er is blijkbaar een overschot aan middeldure huur dus waarom dat dan verder bijbouwen. Of is de middeldure huur die er nu is, simpelweg te duur en te klein, om de doorstroming op gang te brengen? Zoveel vragen waar eerst een antwoord op moet komen. En het liefst zo snel mogelijk want elke dag die een woningzoekende moet wachten is er 1 teveel.
Praat mee

2 reacties

Ongekend schandalig vd grootste partijen dat er niet gedacht wordt aan starters + overige groepen die jullie benoemen. Jongeren zonder rijke ouders worden simpelweg de stad uitgejaagd en lopen dan ook nog eens aan tegen de voorwaarden van startersleningen waarvoor ze niet aanmerking komen!

Ongekend schandalig vd grootste partijen dat er niet gedacht wordt aan starters + overige groepen die jullie benoemen. Jongeren zonder rijke ouders worden simpelweg de stad uitgejaagd en lopen dan ook nog eens aan tegen de voorwaarden van startersleningen in andere steden waarvoor ze niet aanmerking komen! Er zijn tig aanbieders van tijdelijke, pre-fab woningen die binnen 1 week er kunnen staan naar de Gem A’veen blijft liever dure woningen neerzetten die voor deze groep onhaalbaar zijn.

Geef een antwoord
Your email address will not be published.

Sluiten X
en ontvang de nieuwsbrief